Hoe werk ik aan...

Sustainable Development Goals in bibliotheken

De bibliotheek voor een betere wereld

Integreer de SDG's in de programmering van jouw bibliotheek!

Grote anti-racisme demonstraties, de #metoo-beweging, het klimaatdebat, corona en volksmigraties over de hele wereld. Er is een hoop gaande, en het treft ons allemaal in meer of mindere mate. De Global Goals for Sustainable Development zijn ons kompas om tot 2030 grootschalige veranderingen in goede banen te leiden. De bibliotheek - van nature een organisatie van kennisdeling, maar inmiddels veel meer dan dat - stelt haar huiskamer open om de Sustainable Development Goals, of Duurzame Ontwikkelingsdoelen te realiseren.

Hoe neem je als bibliotheek stelling in deze bewegingen? Hoe maak je de SDG's dragelijk? En hoe voer je ze uit? Vanuit het project SDG's in bibliotheken leveren we je inspiratie, houvast en ontwikkelingsmogelijkheden om SDG 1 t/m 17 aan te kaarten en passend te maken voor jouw omgeving.

Eind dit jaar worden de eerste resultaten verwacht, waar jij direct mee aan de slag kan. Je vindt op deze website dan de verschillende onderdelen die we gratis beschikbaar zullen stellen. Wil je dat we je op de hoogte houden van het binnenkort beschikbare materiaal? Meld je dan aan met je e-mailadres, dan geven we je een seintje zodra het materiaal online komt.

Houd me op de hoogte

Format books

In de format books staan methoden, opdracht en tips om praktisch met de SDG's aan de slag te gaan.

In Format book Deel 1 vind je handige oefeningen en methodiek voor het opzetten van je eigen SDG-programmering. In Format book Deel 2 krijg je inzicht in de ervaring van de bibliotheken die mee hebben gedaan in het project SDG's in bibliotheken. Hieruit kun je inhoudelijke inspiratie putten voor je eigen programmering.

Mixtapes

Als je op onderzoek uit gaat en nieuwe dingen probeert, gaan er dingen anders dan normaal. Je struikelt over de manier van organiseren, ontdekt een doelgroep bij toeval, of vindt partners in onverwachte hoek. Medewerkers uit verschillende bibliotheken nemen je in de Mixtapes mee in hun ervaringen door anekdotes en debat. Een steuntje in de rug voor als je net begonnen bent aan je project, op zoek bent naar herkenning of een kijkje wilt in de SDG-ontwikkelingen op menselijk vlak.

Partners

In het project SDG's in bibliotheken hebben Bibliotheek Utrecht, Midden-Brabant, Deventer, Kampen, Rivierenland en Wijchen en Stichting SETUP en POI Rijnbrink de handen ineen geslagen om een grote slag te maken in het integreren van de SDG's en het ontwikkelen van een methode in projectmatig werken middels het Double Diamond model. Samen ontwikkelen zij een methodiek die iedere bibliotheek in Nederland – groot of klein – kan inzetten op gebied van SDG's.

Dit project is tot stand gekomen met steun van Stichting Pica, de organisatie die wetenschappelijke en openbare informatievoorziening bevordert door onder meer het financieren van projecten. Meer informatie over Stichting Pica is te verkrijgen bij de secretaris van Stichting Pica. De Bibliotheek Utrecht wordt daarnaast in dit project ondersteund vanuit de regeling Meemaakpodia van het Fonds voor Cultuurparticipatie.

SDG's in bibliotheken